Èxit de la primera jornada de debat ambiental sobre les prospeccions petrolieres organitzades pel Consell

La primera jornada s’ha celebrat avui a Palma i demà tindran lloc a Inca i Artà

La sala d’actes de la Misericòrdia ha estat avui horabaixa l’escenari de la “Jornada per a la protecció del corredor de cetacis de la Mediterrànea. Prospeccions petrolieres i contaminació acústica”, organitzada pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca amb la col·laboració de l’Aliança Mar Blava. L’objectiu és contribuir a conscienciar i a sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir els nostres ecosistemes marins de les diferents amenaces greus que en posen en risc la viabilitat, com les prospeccions petrolieres, la contaminació acústica submarina i el canvi climàtic.

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha estat donat la benvingut al més de mig centenar de persones assistents a l’acte. El coordinador tècnic de l’Aliança Mar Blava ha estat el primer en presentar la seva ponència per donar a conèixer l’evolució i la situació actual dels projectes de prospeccions d’hidrocarburs en tramitació en aigües balears i l’impacte que tindrà en la fauna marina i en el medi ambient.

Posteriorment s’ha projectat el documental Sonic Sea, que versa sobre el problema de la contaminació acústica submarina, produïda principalment per les activitats de recerca d’hidrocarburs, la navegació marítima i les maniobres militars amb sonars.

A continuació, el catedràtic de física de la terra de la UIB, Damià Gomis ha estat impartit una conferència sobre l’impacte esperat del canvi climàtic a Mallorca i al conjunt de Balears a partir de les conclusions de les projeccions climàtiques futures.

Per altra banda, el biòleg especialista en mamífers marins, Txema Brotons s’ha centrat en al importància del corredor de migració de cetacis de la demarcació llevant-balear. De fet, des de 2015 l’Aliança Mar Blava fa feina perque sigui declarada Zona Especialment Protegida de Importància per a la Mediterrania (ZEPIM) pel conveni de Barcelona.

Finalment, la consellera Sandra Espeja ha explicat la importància de l’adhesió del Consell de Mallorca i altres institucions públiques a l’Aliança Mar Blava i a la seva lluita contra les prospeccions petrolieres.

A continuació els ponents han participat d’un col·loqui moderat per la periodista Marina Heredero.

Les jornades continuaran demà a Inca a les 11 hores al Museu del Calçat i a Artà a les 18 hores a la sala d’actes de la Biblioteca municipal Na Batlessa.

Actualment hi ha una sèrie de projectes de prospeccions petrolieres a la demarcació marina del llevant balear. El propòsit final de tots aquests projectes és extreure petroli o gas del subsòl marí en aigües profundes, per mitjà de plataformes petrolieres a alta mar. Projectes de la mateixa naturalesa que el que ocasionà el vessament de cru més important de la història: el de la plataforma Deepwater Horizon de British Petroleum al golf de Mèxic el 20 d’abril de 2010. Un desastre ambiental i econòmic que afectà la pesca i el turisme, l’efecte negatiu del qual es perllongarà durant dècades.

La Mediterrània és una mar tancada. En cas d’accident a una plataforma petroliera o en el transport d’hidrocarburs, els corrents abundants, profunds i superficials propis d’aquesta mar, traslladarien la contaminació amb facilitat d’una zona a una altra, i multiplicarien els efectes negatius sobre el seu ric ecosistema i la seva notable i variada fauna i flora.

http://www.conselldemallorca.net/?action=news&id_article=28533

 

© 2013-2020 Alianza Mar Blava